Pokaz kulinarnych umiejętności

7 października naszą szkołę odwiedzili uczniowie Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza. Nie była to zwyczajna wizyta.  Przybyli goście wraz ze swoimi opiekunami – nauczycielami żywienia, poza piękną oprawą muzyczną przygotowali dla naszych podopiecznych piękny gościniec. Syto zastawiony stół własnoręcznie przygotowanymi przez uczniów klas technik żywienia i usług gastronomicznych oraz szkoły branżowej I stopnia potrawami, wzbudził wielki zachwyt wśród jastrzębskiej młodzieży. Nasi uczniowie mieli możliwość nie tylko skosztowania przygotowanych potraw, ale również wzięcia udziału w warsztatach lepienia pierogów. Panie, pod opieką których zawitali u nas młodzi kucharze  zaprezentowały także wszystkim obecnym kierunki kształcenia w szydłowieckim Zespole Szkół.

W tym niecodziennym wydarzeniu wzięli udział również wójt Gminy Jastrząb – Andrzej Bracha oraz wicestarosta szydłowiecki – p. Anita Gołosz.

Projekt, dzięki któremu mogliśmy gościć uczniów szydłowieckiego KOPu jest kontynuacją publikacji „Powiat szydłowiecki. Smaki”. Książka, w której znajduje się w niej ponad 100 przepisów potraw charakterystycznych dla ziemi szydłowieckiej, ukazuje dziedzictwo kulinarne naszego regionu.