Profilaktyka zatruć grzybami
Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest nadal bardzo popularne. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na ich walory smakowe i zapachowe. Jednak grzyby mają niewielką wartość odżywczą. Gdyż takie składniki jak: białko, składniki mineralne i tłuszcz występują w niewielkich ilościach, ponieważ tkanki grzybów wypełnione są w 87% wodą.
Pobyt w lesie jest bardzo dobrą formą spędzania czasu wolnego. Jednak należy pamiętać, że w naszych lasach występuje wiele gatunków grzybów, które mają działanie toksyczne. Wśród nich występują jeszcze grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Najbardziej niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą powodować śmiertelne zatrucia pokarmowe. Aby uniknąć poważnych zagrożeń dla zdrowia i życia należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Profilaktyka zatruć grzybami:
- Zbieraj i jedz znane sobie grzyby. Przy zbieraniu grzybów obejrzyj dokładnie cały owocnik i ustal przynależność gatunkową grzyba w przypadku, gdy masz wątpliwości – WYRZUĆ!
- Pamiętaj o tym, że grzyby są ciężkostrawne i nawet jadalne mogą zaszkodzić. Nie należy, zatem jeść zbyt dużej ilości grzybów, podawać potraw z grzybów dzieciom, osobo starszym i chorym.
- Nie należy zbierać starych grzybów, ponieważ mogą mieć w sobie trujące bakterie przeniesione przez larwy owadów.
- Należy unikać zbierania zbyt małych grzybów, u których nie wykształciły się jeszcze cechy charakterystyczne, umożliwiające dokładne ich zidentyfikowanie.
- Zebranych grzybów, ani potraw z nich nie należy długo przechowywać (nawet w lodówce), ponieważ grzyby psują się bardzo szybko i powstają z nich trujące substancje.
- Nie należy zbierać grzybów do torebek i worków foliowych, gdzie bez dostępu powietrza mogą ulec zaparzeniu i stanowić zagrożenie dla zdrowia.
- Grzybów nie należy spożywać w surowej postaci bez uprzedniej obróbki termicznej. Przed spożyciem należy je ugotować, upiec, bądź usmażyć.
- Nie zbieraj olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia, gdyż często powodują one zaburzenia żołądkowo- jelitowe.
- Nie należy zbierać grzybów rosnących blisko dróg, ponieważ grzyby mają podwyższoną w stosunku do innych roślin łatwość wchłaniania metali ciężkich, takich jak: rtęć, ołów.
Pamiętaj:
- nie stosuj żadnych zabiegów na własną rękę, gdyż opóźnia to tylko wizytę u lekarza i może spowodować pogorszenie stanu zdrowia, ü trucizny zawarte w grzybach należą do najsilniej działających w przyrodzie. Są odporne na obróbkę kulinarną, a nawet długotrwałe suszenie i zamrażanie,
- śmiertelne zatrucie osoby dorosłej może nastąpić już po zjedzeniu jednego, średniej wielkości owocnika trującego grzyba. Śmiertelne zatrucie u dzieci może wystąpić już po zjedzeniu połowy owocnika,
- jeżeli nawet wyleczenie zatrucia grzybami okaże się możliwe, to nie mija ono bez trwałego uszkodzenia wątroby i nerek, albo zmian w układzie nerwowym,
- na trucizny zawarte w grzybach nie ma jak dotąd swoistych odtrutek.
Szczególne niebezpieczeństwo niesie ze sobą spożycie muchomora sromotnikowego, który jest śmiertelnie trujący, dodatkowo może zostać pomylony z gąskami i pieczarkami.
Muchomor sromotnikowy – owocuje od lipca do listopada w lasach liściastych i mieszanych. Kapelusz początkowo wypukły, potem robi się płaski, oliwkowozielony i gładki. Blaszki i trzon są białe. Nasada trzonu bulwiasta, otoczona białą pochwą. Miąższ biały bez wyraźnego zapachu.
Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym występują późno w 8- 24 godzin po spożyciu, początkowo występują w postaci zaburzeń żołądkowych. 50 gram sromotnika wystarczy, żeby spowodować śmierć dorosłego człowieka.
Dla tych, którzy wolą oglądać, prezentujemy filmik o zatruciach grzybami: